Detoxen – Wel of niet doen?

Ik kreeg het verzoek om een artikel over detoxen te schrijven, dus bij deze!

Wat is detoxen?

Detoxen betekent letterlijk het ontgiften van je lichaam.

Er zijn verschillende manieren van detoxen, maar de meest bekende is toch wel de sapkuur, je mag een bepaalde periode alleen maar sappen, soepen en/of thee. Deze detoxen duren van een paar dagen, tot soms wel 2 weken!

Doel

Het doel van een detox zou o.a.zijn; je lichaam (lever) stimuleren om zich te ontdoen van giftige stoffen, je zou er meer energie van krijgen, je darmen rust geven, omdat ze geen voedsel hoeven te verteren, af te vallen en zo zijn er nog een aantal redenen voor een detox.

Bovenstaande redenen komen je vast bekend voor!

Giftige stoffen

Wat ik mij dan af vraag is, welke giftige stoffen worden er dan bedoeld? Ik heb mijn best gedaan om 1 wetenschappelijk onderzoek te vinden, waarin duidelijk wordt welke giftige stoffen er dan bedoeld worden, maar ik heb er geen 1 kunnen vinden!

Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat de giftige stoffen zich opstapelen in ons lichaam.

Als dit wel zo zou zijn, zouden wij, degenen die niet detoxen, onszelf dan aan het vergiftigen zijn?

Lichaam

Het antwoord op bovenstaande vraag is: ‘Nee!’. Ons lichaam is namelijk prima zelf in staat om ons te ontgiften.

Je lever, longen en je nieren spelen hierin een belangrijke rol! (A, B, C)

Wel of niet detoxen?

Waar er door veel mensen dus gedacht wordt dat detoxen heel erg goed voor je lichaam is, valt dit in de praktijk helaas tegen.

Je krijgt er (helaas) niet meer energie van, vaak zit je zelfs zo laag in je calorieën, omdat je alleen maar sapjes drinkt, waardoor je, je futloos en geagiteerd voelt. Je krijgt een slechte adem en bij langere detoxkuren nog maar niet te spreken over het spierverlies wat op treed.

Conclusie

Detoxen is helemaal niet zo goed voor je lichaam als menigeen denkt

Mijn advies is dan ook om GEEN detoxkuur te doen. Wat ik wel adviseer is om een gezonde levensstijl te creëren en dan doet je lichaam de rest.

Mocht jij je nu wel geweldig voelen tijdens een detoxkuur, dan houd ik je niet tegen, maar besef je wel dat dit geweldige gevoel waarschijnlijk komt, omdat je in die dagen geen slechte voedingsstoffen (alcohol, suikers, slechte vetten) tot je neemt. Val je daarna weer in je oude eetpatroon, dan voel jij, je gewoon weer zoals voorheen. 

 Heb jij wel eens een detoxkuur gedaan? Zo ja, hoe is je dit bevallen en zou je het nog eens doen?

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie